​​​Érdeklődésem: a 19. sz. Dzsamgön Kongtrül Lodrö Tajé munkássága, (1813-1899) műveit és életmunkáját olvasva felismertem benne a gyakorlati igényt, amit most megosztok veled.

Dzsamgön Kongtrül élete és munkássága:

​​Dzsamgön Kongtrül Lodrö Tajé (1813-1899) Négy éves volt, amikor rátalált a Fehér Mandzsusrí meditációs szövegre és magában elkezdte recitálni. Kisgyermekként számos látomása volt. 1815-ben Szönam Lodrö a Menri kolostor – apátja látogatást tett Kongtrül falujában, levágott egy tincset a gyermek hajából és a Tendzin Jundrung nevet adta neki. Ezt szerzetessé válásáig viselte. 1827 körül apját, Szönam Pelt, és más tagját politikai gyilkosságban való bűnrészesség miatt letartóztatták. És az anyja arra bíztatta Kongtrült, hogy vállalja a kolostori életet, itt 14-éves.

Tanítójára mély benyomást tett Kongtrül a bön tanokban való jártasságáról, ahogyan képes volt előadni. Elküldték őt Szecsenbe tanulni. 1831-től beavatást kapott a nyingma iskola elméleti – gyakorlati részéhez. 1832-ben Tutob Namgyeltől megkapta a teljes buddhista  szerzetesi beavatást, a nyingmapa és gelugpa iskolák hagyományainak megfelelően, amely leszármazási vonala. – Egész életében töretlen volt lelkesedése a tudatosság természetére való ráébredésben. 30-évesen Kongtrül több mint hatvan, Tibet iskoláinak az ezoterikus vonalait ismerte tanításokat kapott és megerősítés. Megvizsgálta előző életeit pl. Vairócsana, Ánanda.
Pelpungban Pema Nyindzse szitu és más szellemi vezetők irányítása alatt Kongtrül gyorsan fejlődött. Pelpungba, a Kagyü iskola kelet-tibeti központjába, Kongtrült „kagyüpának” kezdték tekinteni, és csökkent a régi hagyományok iránti érdeklődése (nyingma).

Azonban hamarosan észrevette, hogy ami a tudatában történik, az karmikus akadály. Álmai során újra kapcsolatba került a régi hagyományokkal, és egy része felfedte előtte az elrejtett tanításoknak a rejtekhelyét. Olyan mesterekkel találkozott, mint: Atísa, Sántidéva és Csandragómin, így a „ A Végtelen Belső Képességek Bódhiszattvája” nevet megkapta. A fő székhelye 1.- órányi járásra volt a Pema – kolostortól és végül itt jött létre egy általa vezetett hároméves elvonulási központ. Kongtrül itt alkotta meg irodalmi munkáit, jó részét, beleértve a – Minden Tudás Megszerzését és a Tudás Végtelen Tengerét.