Kongtrüllel egyedül az anyja és (anyja halála után) unokahúga osztotta meg a szállását, segített neki a házi munkában. Környezete mindig szerény volt, a házában az egerek és a patkányok megették a drága könyveit. Számtalan tanítás és hagyomány titkos birtokosa volt, és kritikusan szólt a kortársiról.
61- éves korában Pelpung kolostorban pár szerzetes vitát indított, hogy őt és Wön lámát rossz hírbe keverjék. – Mert képtelenek voltak elfogadni Kongtrül látomásait és a tanítás hozzáállását. Később kivizsgálták az ügyet és megszűnt a vizsgálat a felelős szerzeteseket letartóztatták. Wön láma – Kongtrül egyik mestere volt, ezért Kongtrül 14 – éven keresztül nem lépte át a Pelpung kolostor küszöbét.

​Kongtrül különböző tárgykörökben több mint kilencven művet írt – szerkesztett. pl.: szertartások, tanulmányok, orvostudomány, asztrológia, nyelvtanról és más tárgyakról. Ő volt az, aki Tibeti nyelven írt buddhista irodalom-összegzést, amit előtte a 14.-15. században rendszerezték. 36 éves korában – Dzsamjang Kjence Vangpotól megkapta a Kálacsakra Tantra és más tanítások beavatásait. Ez volt pályafutásának a fordulópontja. Buddha is megjósolta Kongtrülnek az életét.